top of page
sandfade.jpg

Musica Caliente!

Of course we organize great events all year round, such as Stripper Mystery,

the A-Meezing bingo show, All that 90's and Bon Bini.

But we are best known for our big events that attract many thousands of visitors every year.

picture-17.09.17.jpg

Bachata

Bachata is een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek. Sinds bachata is doorgebroken in vele landen buiten het Caribisch gebied, waaronder de VS en Nederland, is deze muzieksoort onderdeel geworden van de mainstream latin music.

 

Bachata wordt met een partner gedanst:

Dominicaanse stijl. Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer.

Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij salsa) worden nooit gemaakt. De laatste jaren heeft de Dominicaanse dansstijl zich gemengd met reggaetoninvloeden. De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata-dansstijl.

Antilliaanse stijl. Op Curaçao – en vanuit daar overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen – is een bachata-danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata-dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.

Merengue

Merengue is een muziek- en dansstijl die evenals de bachata afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van salsa en de basis-danspas is een stuk eenvoudiger. Nog hoger ligt het tempo bij de zogenaamde Merengue Rapido: die heeft wellicht het snelste ritme van alle Latijns-Amerikaanse muziekstijlen en dansen.

Het precieze ontstaan van de merengue is onbekend. De traditionele merengue is in ieder geval ontstaan uit door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden uit Taíno- en Spaanse muziek.

Tegenwoordig zijn echter ook duidelijk invloeden uit andere Latijns-Amerikaanse genres merkbaar. Gedurende de 19e eeuw werd het genre door de hogere klassen vooral gezien als volks. In de jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de merengue echter een lift, doordat het werd ingezet als propagandamiddel van de Dominicaanse dictator Rafael Trujillo. In die tijd werden grote merenguefestivals georganiseerd en de bijbehorende muziek was doorlopend op de radio te horen. Na zijn dood bleef de merengue een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Kizomba

Hoewel Kizomba vaak wordt gegroepeerd met Caribische dansstijlen, zoals Salsa en Bachata, heeft het een andere achtergrond. Deze dansstijl heeft zijn oorsprong in Angola waar de dans ontstond eind jaren ‘70, begin jaren ‘80.

De muziek gebaseerd op Angolese Semba, Kompa uit Haïti, Coladeira uit Kaapverdië en Zouk van de Franse Antillen kwam samen wat een langzamer en zwoeler ritme voorbracht.

 

Deze samensmelting van muziekstijlen vroeg om een nieuwe manier van dansen. De dans beweging werden romantischer en sensueler. In de loop van de tijd is deze dansstijl zich verder gaan ontwikkelen met invloeden van andere muziek en dansstijlen zoals Hip Hop en Tango.

Reggae & Dancehall

Reggae is een muzieksoort die afkomstig is van Jamaica. Eerst werd er Ska gemaakt, daarna Rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd ontdekt. De religieuze en culturele stroming Rastafari (waar Bob Marley een bekend aanhanger van was) is nauw verbonden met reggae.

De eerste 'eigen' Jamaicaanse muziek is Ska. Toen de Ska iets langzamer werd sprak men van Rocksteady. Zowel Ska als Rocksteady zijn vaak gebaseerd op soul- en rhythm-and-blues-nummers die met een andere ritmische basis gespeeld worden. In de loop van de jaren 60 kreeg Reggae bekendheid buiten Jamaica en boekten reggaeartiesten internationale hits.

Er zijn veel verschillende soorten reggae. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen Rootsreggae en wat men noemt Commerciële reggae. Onder rootsreggae verstaat men de muziek die vanaf de jaren zeventig wordt gemaakt en die een sterke relatie heeft met Rastafari (de kleuren rood, geel en groen). Bekende rootsreggae performers zijn Bob MarleyBlack Uhuru en Peter Tosh.

'Commerciële' of moderne reggae wordt van de jaren 80 af steeds groter met de opkomst van Raggamuffin en Ragga wat later uitgroeit tot de Dancehall.

Salsa

Salsa is een zeer populaire dans uit Cuba. De naam zou komen van Phidias Danilo Escalona, een Venezolaanse diskjockey, die een radioprogramma had dat "La hora de la Salsa, el Sabor y el Bembé" heette en waarop de eerste salsamuziek gedraaid werd in 1962. De naam verwijst ook naar het meer pikantere van de dans en het radioprogramma werd gesponsord door een fabrikant van sauzen zodat naam en muziek mooi samenvielen. In ieder geval zeggen oude Cubaanse muzikanten dat dit de juiste oorsprong van de naam is maar niet iedereen is het daar mee eens. Wel is het duidelijk dat het een muziekstijl is die verschillende Zuid-Amerikaanse muziekstromen combineert.

Na de Cubaanse Revolutie raakte Cuba geïsoleerd en viel weg als grote drijvende kracht achter de diverse Latijnse muziekstromingen. Ondertussen nam de Latino-bevolking in de Verenigde Staten, voornamelijk Puertoricanen, verder de ontwikkeling van Latijns-Amerikaanse muziek voor zijn rekening

Hierop ontstond midden jaren zestig in New York muziek die vanaf dat moment internationaal salsa genoemd zou worden.

Reggaeton

Reggaeton is een muziekstroming die is ontstaan in de jaren negentig van de twintigste eeuw in de underground van voornamelijk Puerto Rico. De artiesten zijn beïnvloed door reggaedancehallhiphop en traditionele Puerto Ricaanse muziek. Reggaeton wordt gekenmerkt door een dwingend, zich herhalend ritme dat Dem Bow wordt genoemd. De raps zijn voornamelijk in het Spaans, maar soms ook in het Engels. De teksten gaan vaak over criminaliteit, seks en liefde. Het wordt daarom ook wel de gangstarap van het Caribisch gebied genoemd.

Reggaeton is in de loop van de jaren negentig erg populair geworden onder

jongeren in het Caribisch gebied. De muziek werd in het begin van de 21e eeuw ook opgepikt in de Verenigde Staten, voornamelijk door jongeren met een hispanic achtergrond die er hun identiteit aan ontlenen. Een paar jaar later bereikte het genre ook Europa en de rest van de wereld, door nummers als "Rakata" van Wisin & Yandel en "Papi Chulo" (oorspronkelijk Papi Haddou) van Lorna en de wereldhit "Gasolina" van Daddy Yankee.

Op reggaeton wordt op een kenmerkende manier gedanst. Deze manier van dansen wordt "perreo" genoemd, waarbij de vrouw enigszins gebukt met haar rug naar een man toe staat. De naam perreo, dat dansen op z'n hondjes betekent, is afgeleid van het woord "perro", dat hond betekent in het Spaans. Deze dansstijl is een vorm van bubbling.

Kompa-Zouk

Kompa-Zouk is een samensmelting van 2 muziekstijlen die best wel veel op elkaar lijken. Kompa of Compas (ook bekend als konpa direk of Konpa) is een moderne merengue, een Haïtiaanse muziekstijl gedanst en gezongen sinds de jaren 1950. Compas is ook de belangrijkste muziek van de Franse Antillen van Guadeloupe en Martinique waar hij ook zo genoemd wordt. Het wordt gezongen in het Creools, Frans, Spaans, Portugees en Nederlands.

Zouk is een muziekgenre uit de Franse Antillen. Het woord zouk betekent feest in het Frans Creools. Zouk is ontstaan op de Franstalige Caribische eilanden Guadeloupe en Martinique en is in eerste instantie groot gemaakt door de band Kassav'. Van oorsprong is zouk een typisch Caribisch muziekgenre, gezongen in het Frans Creools. Het ritme van de zouk vindt zijn roots in muziekstijlen zoals de cadencekompa en soca. Ook in Brazilië is zouk populair geworden, maar dan onder de naam kizomba (zie hierboven), wellicht onder invloed van Portugeestalige Afrikaanse landen.

Dem Bow

Dembow is een Dominicaanse muziekstijl dat kan worden herleid tot een ritme dat zijn oorsprong vindt in de Jamaicaanse dancehall. Toen Shabba Ranks in 1990 het nummer "Dem Bow" uitbracht, duurde het niet lang voordat het dembow-genre zich vormde. Het Dem Bow geluid werd een populair onderdeel van de huidige reggaeton.

 

Vanuit Jamaica waaide het over naar de Dominicaanse Republiek en creëerde de Underworld ("Bajo Mundo" in het Spaans). De straten van New York raakten bekend met de Dem Bow en van daaruit vond het zijn weg naar heel Latijns-Amerika.

Het Dominicaanse Dembow-geluid blijft evolueren en is sinds 2016 versmolten met Bachata en Merengue uit de Dominicaanse Republiek. Dembow-artiesten worden "Dembowseros" genoemd. Het belangrijkste element van dembow-muziek is het ritme, dat enigszins doet denken aan reggaeton- en dancehall-muziek, maar met een constanter ritme en snellere beats per minuut dan reggaeton. Ritmes en melodieën in dembow zijn vaak eenvoudig en repetitief.

Ritmo Kombina

Ritmo Kombina is een muziekstijl afkomstig uit Curaçao in de jaren negentig van de 20ste eeuw. Ritmo Kombina is een mengeling van verschillende Caribische ritmes, waaronder zoukcadencekonpasmerenguekasekoSalsa Antiyano en plena.

De eerste uitvoerders van het genre Ritmo Kombina waren de groepen Explosivos en GIO Fuertissimo (beide onder leiding van Gibi Doran) en ERA Autentiko. Vervolgens begonnen veel andere groepen, ook op Aruba en Bonaire Ritmo Kombina te spelen. Sinds het begin van de 21ste eeuw is Ritmo Kombina dominant in de populaire muziek, vooral op Curaçao. Het is de meest populaire muziekstijl op de ABC-eilanden en ook bij Antillianen en Arubanen in Nederland.

Andere bekende groepen die Ritmo Kombina spelen zijn Tune Stret Konstant, Rizam, Meo Mao, EQO (Aruba) en Cache Deluxe (in Nederland).

Cumbia

Cumbia is een Colombiaanse muziek- en dansstijl die bestaat uit een mengeling van Spaanse muziek en Afrikaanse muziek die door slaven werd meegebracht. Cumbia is complexe, ritmische muziek die ontstond aan de Colombiaanse Atlantische kust. Oorspronkelijk bestond cumbia alleen uit percussie en zang. Moderne groepen gebruiken tegenwoordig echter ook blaasinstrumenten (saxofoonstrompettentrombones) en keyboard.

 

Er zijn verschillende verklaringen voor de bijbehorende dans. Wellicht komt de dans uit het Afrikaanse Guinee waar een dans onder de naam cumbe bestond.

De dans verbeeldt waarschijnlijk het het hof maken van de man aan de vrouw, terwijl anderen er op wijzen dat het typische voetenwerk van de man wellicht zijn oorsprong vindt in de pogingen van de aan de enkels geketende slaven om te dansen.

 

De cumbia kreeg vaste voet aan de grond in de jaren veertig van de 20e eeuw toen de muziek zich verspreidde van het platteland naar de stad. Onder invloed van sambabigband en porro ontwikkelde de muziek zich tot zijn huidige vorm. Artiesten als Lucho Bermudez verfijnden de muziekstijl die in de jaren vijftig zijn hoogtepunt beleefde. De cumbia verspreidde zich door artiesten als La Sonora Dinamita naar Mexico waar de stijl ook nog steeds populair is.

Guaracha Colombiana

De originele Guaracha is een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in Cuba, met een snel tempo en komische of picareske teksten. Het woord werd in ieder geval sinds het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw in deze betekenis gebruikt. Guaracha's werden gespeeld en gezongen in muziektheaters en in danssalons van lage klasse. Halverwege de 19e eeuw werden ze een integraal onderdeel van het bufo-komische theater. Tijdens de latere 19e en de vroege 20e eeuw was de guaracha een favoriete muzikale vorm in de bordelen van Havana. De guaracha overleeft vandaag in het repertoire van sommige trova-muzikanten, conjuntos en bigbands in Cubaanse stijl.

De huidige Guaracha, ook wel bekend als zapateo of aleteo, is een elektronisch muziekgenre uit Medellín, Colombia. Het genre heeft geen verband met de traditionele Guaracha van Cuba. Het genre begon in de jaren 2010 toen Colombiaanse dj's, onder wie Medellín's Víctor Cárdenas en DjPereira, in hun eigen cultuur naar inspiratie gingen zoeken. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de feestelijke trompetten, tambora-drums en accordeons van traditionele cumbia-arrangementen (allemaal uit de Caribische regio van Colombia) werden gemengd tot elektronische dancemusic.

bottom of page